Hoppa till sidans innehåll

Så funkar det


Det är äntligen dags att börja rida!

Din utrustning
Vi rider alltid i långbyxor och skor med klack. Utöver det ska du ha långärmad tröja när du rider. Hjälm, säkerhetsväst och spö finns att låna. 

Innan lektionen börjar
När du anländer till anläggningen, cirka 40-30 minuter innan lektionsstart, går du till den vita stallbyggnaden. Här hittar du dagens lektionspärm och kan se vilken häst du ska ha på dagens lektion. Bocka av dig på listan vid ankomst. 

Om din häst står i boxen vid ankomst måste du göra iordning hästen inför din lektion. När vi vistas i boxen har vi alltid hjälm på oss (hjälm finns att låna, samt säkerhetsväst i sadelkammaren). 

Börja med att sätta på hästen sin grimma (hänger på boxdörren) och bind upp hästen i boxen innan du påbörjar ryktning. När du ryktar hästen (borstar m.m. finns i numrerade korgar i stallet) börjar du från hästens hals och går bakåt och avslutar med att kratsa hovarna och borsta man och svans. Tänk på att aldrig stå eller gå bakom hästen!  

Nu är hästen redo för sin utrustning. Träns, sadel och hjälptyglar finns i sadelkammaren. Varje häst har sin egna utrustning och hänger på namnade platser. Titta gärna på information om extra utrustning (finns uppsatt i sadelkammarten) beroende på lektionsinnehåll och vilken grupp du rider i. 

Nu är det dags att sadla och tränsa hästen. Du börjar alltid med att sadla, ta gärna hjälp av personal eller stallvärdar första gångerna för att sadelns placering ska bli rätt. När personal säger till börjar du tränsa din häst. Olika hästar har olika träns och dessa tränsas inte alltid likadant. Vägledning för hur din häst träns ska sitta finns uppsatt på boxdörren. Ta hjälp vid behov. 

När hästen är redo för lektion inväntar du personalens direktiv för när ni ska leda ut hästarna från boxen (alla hästarna har egen turordning). När du leder din häst går du på hästens vänstra sida, håller stadigt i tyglarna (som ska tas över hästens huvud när du leder) och ser till så att stigbyglarna är uppdragna och inte hänger lösa 

När ni kommer in i ridhuset eller i paddocken ställer ni upp hästarna på medellinjen och inväntar ridlärarens instruktioner för förberedelse och uppsittning. 

Efter lektionen
Efter lektionen kan det vara så att din häst ska in i stallet för att pausa, dricka, kissa och äta. Sadla av och tränsa av snabbt, borsta av, kratsa hovarna och häng in utrustningen. Kolla gärna så att eventuell vattenhink är full.

Lycka till!

Uppdaterad: 26 OKT 2020 13:19 Skribent: Katarina Blom
E-post: This is a mailto link

HUVUDSPONSOR

SPARBANKEN SKÅNE


TÄVLINGSSPONSORER
Djur & Natur

Ljungs handel


HINDERSPONSORER 
Sydtak & Bygg
Sparbanken Skåne
Thodenius Education
Ljungs Handel
RSA
Rörmäster i Skåne AB
Hylén & Kjellander VVS AB


STÖD SR NÄR DU HANDLAR

Gräsroten

Sponsorhuset

CITYGROSS

PANTAMERA


 

Postadress:
Staffanstorps RF - Ridsport
Travvägen 9
24538 Staffanstorp

Kontakt:
Tel: 046257424
E-post: ridskolan@staffansto...

Se all info